SESTAVINE:
300g pirine moke
250g sladkorja 1 žličko in pol 100% stevie
150g ovsenih kosmičev
30g sezamovih semen
60g jabolčnih krhljev
1 čajna žlička pecilnega praška
1 ščep soli
250 ml vroče vode
50 ml rastlinskega olja
2 žlici ruma
POSTOPEK IZDELAVE:
V skledo presejmo moko, pecilni prašek, stevio in sol. Ovsene kosmiče zmeljemo ali nasekljamo in prelijemo z vročo vodo. Ko nabreknejo jih dodamo v skledo s suhimi sestavinami, kamor vmešamo še olje, rum, sezam ter drobno narezane krhlje. Dobro premešamo in pustimo počivati eno uro.
Za lažje oblikovanje piškotov najprej omočimo roke. Iz sklede zajemamo po eno veliko žlico mase in jo oblikujemo v kroglico. Rahlo jo sploščimo in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote v pečici pečemo 15-20 minut na 180 stopinjah celzija.
Zgornje sladice so najokusnejše v dobri družbi, ob čaju in kavi…s stevio, seveda :).
Recept je prispevala Lucija Š. Grah iz Hiše zdravja
ŠE NEKAJ DEJSTEV O STEVII:
Prednosti stevie (velja le za 100% stevio):
· vsebuje 0 kalorij, 0 maščob, 0 beljakovin, 0 ogljikovih hidratov
· glikemični indeks (GI) 0, ne povečuje želje po sladkem
· napitki in sladice s stevio niso »lepljivi«
· primerna je za diabetike, za zniževanje telesne teže ter preprečevanje kandide
Pomanjklivosti stevie:
· okus je nekoliko drugačen od običajnega sladkorja in vam morda ne bo všeč
· povsod pri peki ne more 100% nadomestiti sladkorja, lahko pa se kombinira
· zaradi izjemne sladkosti jo lahko hitro predoziramo, potrebno je natančno odmerjanje
Zanimivosti o steviji:
· listi stevie so 30 do 45 krat bolj sladki od sladkorja, ekstrahirana stevia pa je lahko tudi 250 do 400 krat slajša od sladkorja
· ima dokazano antibakterijsko delovanje in jo uporabljajo tudi kot dodatek zobnim vodam in pastam