Domov ZdravjeRecepti Sladki piškoti brez sladkorja

Sladki piškoti brez sladkorja

SESTAVINE:

300g pirine moke

250g sladkorja 1 žličko in pol 100% stevie

150g ovsenih kosmičev

30g sezamovih semen

60g jabolčnih krhljev

1 čajna žlička pecilnega praška

1 ščep soli

250 ml vroče vode

50 ml rastlinskega olja

2 žlici ruma

POSTOPEK IZDELAVE:

V skledo presejmo moko, pecilni prašek, stevio in sol. Ovsene kosmiče zmeljemo ali nasekljamo in prelijemo z vročo vodo. Ko nabreknejo jih dodamo v skledo s suhimi sestavinami, kamor vmešamo še olje, rum, sezam ter drobno narezane krhlje. Dobro premešamo in pustimo počivati eno uro.

Za lažje oblikovanje piškotov najprej omočimo roke. Iz sklede zajemamo po eno veliko žlico mase in jo oblikujemo v kroglico. Rahlo jo sploščimo in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Piškote v pečici pečemo 15-20 minut na 180 stopinjah celzija.

Zgornje sladice so najokusnejše v dobri družbi, ob čaju in kavi…s stevio, seveda :).

Recept je prispevala Lucija Š. Grah iz Hiše zdravja

 

ŠE NEKAJ DEJSTEV O STEVII:

Prednosti stevie (velja le za 100% stevio):

· vsebuje 0 kalorij, 0 maščob, 0 beljakovin, 0 ogljikovih hidratov

· glikemični indeks (GI) 0, ne povečuje želje po sladkem

· napitki in sladice s stevio niso »lepljivi«

· primerna je za diabetike, za zniževanje telesne teže ter preprečevanje kandide

Pomanjklivosti stevie:

· okus je nekoliko drugačen od običajnega sladkorja in vam morda ne bo všeč

· povsod pri peki ne more 100% nadomestiti sladkorja, lahko pa se kombinira

· zaradi izjemne sladkosti jo lahko hitro predoziramo, potrebno je natančno odmerjanje

Zanimivosti o steviji:

· listi stevie so 30 do 45 krat bolj sladki od sladkorja, ekstrahirana stevia pa je lahko tudi 250 do 400 krat slajša od sladkorja

· ima dokazano antibakterijsko delovanje in jo uporabljajo tudi kot dodatek zobnim vodam in pastam

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi