Potrebujemo:
– 100g sveže nabranih bezgovih cvetov
– 2 limoni
– 400 g sladkorja
– 1l grozdnega žganja
Postopek:
Bezgove cvetove operemo v hladni vodi in jih osušimo. Posušene cvetove zložimo v večji steklen kozarec (npr. 4 litrski s širokim vratom). Med cvetove razporedimo rezine dveh limon, ki jih prej dobro operemo. Najboljše je, da so limone iz ekološke pridelave. Prelijemo z limoninim sokom. Vse skupaj zalijemo s sladkorjem, ki smo ga raztopili v vodi.
Kozarec dobro zapremo in ga za en teden postavimo na toplo. Po tem času tekočino precedimo skozi čisto gazo in sok vmešamo v grozdno žganje. Pripravljen liker nalijemo v steklenice in ga za en mesec postavimo na hladno.
Nasvet:
Liker lahko uporabite kot samostojno pijačo, ali pa ga uprabite v osvežilnem koktajlu, ki ga pripravimo tako, da 0,03 dl likerja zmešamo z decilitrom penine, dodamo malo radenske, rezino limone in svežo meto.
vir: Emila Keršeka in Dušana Savkoviča – Domače žganje in likerji, grozdno žganje