Domov ZdravjeRecepti Jajčna pogača

Jajčna pogača

Sestavine:

– 750 g do 1 kg moke
– 2 žlici mlačnega mleka ali vode
– 20 g svežega kvasa
– 1 čajna žlička sladkorja
– ½ dcl olja
– mlačna voda po potrebi
– 2 do 3 jajca
– sol
– mast ali olje za pekač
– moka za posipanje

Priprava:

Moko presejemo. Pripravimo kvasni nastavek: kvas zdrobimo,dodamo sladkor, malo moke in toplo mleko ali vodo. Dobro premešamo, da dobimo maso brez grudic in pustimo, da vzhaja na toplem. V moko naredimo jamico, vanjo zlijemo olje, celo jajce, dva rumenjaka in vzhajani kvas. Dolijemo malo mlačne vode in zamesimo testo. Mesimo ga tako dolgo, da se pojavijo mehurčki. Testo posujemo z moko in pustimo, da vzhaja še približno 45 minut. Pekač premažemo z oljem; vzhajano testo še enkrat premesimo in raztegnemo po pekaču. Pustimo, da vzhaja še približno 15 minut. Preden ga damo v vročo pečico (200°C),ga nekajkrat prebodemo z vilicami. Ko skorja porjavi, pekač prekrijemo z alu folijo. Pečemo 30 do 35 minut. Pečeno pogačo pokapljamo z vodo in jo zavijemo v kuhinjsko krpo. Postrežemo še toplo, najboljša je s kajmakom ali kakim drugim sirovim namazom. Med kmečkim prebivalstvom Srbije, Kosova in Makedonije je ta pogača ob prazničnih dneh nadomestila kruh.

Recept prispeval: Bernard

 

 

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi