Domov ZdravjeRecepti Proseno koruzna tortica

Proseno koruzna tortica

10 ogledov

Proso je bogato z vitamini skupine B, posebej z niacinom (B3), pirodoksinom (B6) in folno kislino (B9), kalcijem, železom, kalijem, magnezijem in cinkom.

Koruza pa ima veliko vitamina B1, E in C, prav tako tudi biotin, niacin, pantotensko kislino, folno kislino, železo, magnezij, cink in selen.
Proso in koruza ne vsebujeta glutena, zato sta primerna za ljudi, ki imajo celiakijo.

 

SESTAVINE ZA SPODNJI DEL:

* 6 dcl jabolčnega soka (brez dodanega sladkorja)

* 1 dcl koruznega zdroba

* 1 dcl prosene kaše

* 60 g kokosove moke

* ščep vanilije v prahu

* sladilo (1 do 2 žlici trsnega sladkorja ali kakšnega drugega sladila)

 

SESTAVINE ZA NADEV:

5 jabolk

1/2 l mleka (kravje, sojino, riževo ali ovseno,…)

4 zvrhane žlice prosene moke

1/3 žličke vanilije v prahu

sladilo (3 žlice trsnega sladkorja ali kakšno drugo sladilo)

kakav v prahu

POSTOPEK:

Jabolčni sok zavremo in vanj damo koruzni zdrob ter oprano proseno kašo, zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo približno pol ure. Vmes nekajkrat premešamo. Ko je kuhano, dodamo kokosovo moko, ščep vanilije v prahu in po potrebi malce sladila. Dobro premešamo in maso takoj zlijemo v tortni model ali srednje velik pekač.

Operemo in olupimo jabolka, narežemo na koščke, damo v kozico z nekaj vode ter jih na kratko podušimo. Ko so zdušena, vodo odstranimo, jabolka pa zdrobimo s paličnim mešalnikom. Čežano damo čez testo, ki smo ga prej dali v model.

Sedaj skuhamo proseni puding. V 1 dcl hladnega mleka damo 4 žlice prosene moke, sladilo in vanilijev prah ter dobro premešamo. Preostalo mleko (4 dcl) damo v posodo in zavremo. Ko mleko zavre, zlijemo to mešanico v vrelo mleko in dobro mešamo. Na nizkem ognju kuhamo 10 minut. Nato odstavimo. Ko se malo ohladi, puding zlijemo čez čežano. Po vrhu posujemo še z kakavom in damo v hladilnik, da se ohladi.

 

NAMIG:

Če nimamo prosene moke, lahko nekaj žlic prosene kaše zmeljemo v mlinčku za kavo in dobimo sveže namleto proseno moko 🙂
Jabolka lahko pustimo kar surova in jih le na drobno naribamo ter damo čez “testo”
Vanilijo v receptu lahko zamenjamo z cimetom v prahu, ki prav tako naredi zelo dober okus tortice

 

Vir: www.duhovnost.eu

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi