Sestavine:
300 g rjavega riža (suhega)
sol
voda (trikratno količino riža)
Za omako:
200 g mesa (puran, piščanec, svinjina)
4 žlice arašidovega/sezamovega olja
1 žlica olivnega olja
1 žličko sezamovih semen
½ čebule narezane na rezance
2 korenčka narezana na 3 cm dolge tanke lističe
2 zeleni papriki narezani na 3 cm dolge tanke rezance
1 bučka narezana na 1,5 x 1,5 cm velike kocke
4 stroki nasekljanega česna
100 g bambusovih vršičkov
100 g sojinih kalčkov
½ pora narezanega na tanke rezance
3 žlice temne sojine omake
1 žlica suhe kitajske zelenjave
ingver v prahu
kurkuma v prahu
sol in poper
2 žlici riževega ali zelo suhega vina
1 žlica škroba ali moke razmešane v vodi
Postopek:
Rjavi riž zalijemo s trikratno količino hladne vode in postavimo na visoko temperaturo. Ko zavre, vodo osoli in ga kuhamo 30 – 50 min pri najnižji temperaturi. Riža ne smemo mešati.
Omaka:
Na olju prepražimo čebulo in sezam. Ko čebula postane rjava, dodamo meso in ga popražimo. Nato postopoma dodajamo zelenjavo (od najčvrstejše do najmehkejše). Ves čas pražimo pri visoki temperaturi. Nazadnje dodamo česen. Ko zadiši, posujemo s suho zelenjavo ter dodamo vse začimbe. Dodamo še sojino omako ter vino. Nazadnje zgostimo z moko. Jed mora biti »sluzasta«.
Kuhanemu rižu primešaš omako in postrežeš.
Recept prispeval Bernard